زان یار دلنوازم شکری است با شکایت
گر نکتهدان عشقی، بشنو تو این حکایت
بیمزد بود و منّت هر خدمتی که کردم
یا رب مباد کس را مخدوم بیعنایت
همدان و بهویژه تئاترِ همدان، برایِ من مفهومِ دوگانهی شُکر با شکایت است. یادکردِ دوستانِ جانی و دویدن و دویدن و دل کندن تا رسیدن به اینجا که خود، نرسیدن است پسِ اینهمه سال، از خُردینگی تا بهصورت و اوراقِ اداری میانسالی و در دل، عُمرِ جهانی که اکنون بر من است.
آه! ناجوانمردی است در تارکِ اوراقی که به مناسبتِ جشنی گردآمده، غمنامه بنویسم. پس سخن کوتاه کنم و سرِ کارِ خویش گیرم و دلِ ریش را تسلی خاطر دَهَم که:
هرچند بردی آبم، روی از درت نتابم
جور از حبیب خوشتر، کز مدّعی رعایت
هلدینگ سپندار بهعنوانِ یک مجموعهی بزرگِ فرهنگی در بخشِ خصوصی، از آغازِ فعالیتِ خود در همهی شرکتها و مراکزِ زیرمجموعه، تلاش در عرصهی هنرهای نمایشی را سرلوحهی کار خود قرار داده است. پس از انعقاد تفاهمنامه بین کانون نمایشنامهنویسان و مترجمان خانه تئاتر و موسسه فرهنگی هنری سپندار جاودانخرد (از موسسات هلدینگ سپندار)، همکاری در برگزاری نخستین کنفرانس ملی نمایشنامهپژوهی ایران، در اولویت اصلی برنامههای این هلدینگ قرار گرفت. مجموع شرکتکنندگان در این کنفرانس، در کنار ارائهدهندگان مقالات، سخنرانان ویژه، اعضای کمیتهی علمی، داوران، مسئولان نهادهای هنریِ میهمان و میزبان و... نزدیک به دوهزار تَن بود که این حضور چشمگیر در گردهمایی نمایشنامهنویسان و نمایشنامهپژوهان، در تاریخ ادبیات نمایشی ایران، کمنظیر و بیبدیل خواهد بود.
افتتاح نخستین مدرسه ادبیات نمایشی ایران، طراحی، ساخت و افتتاح تماشاخانه ظفر (با دو سالن جبار باغچهبان و تقی ظهوری)، سهسال برگزاری مقتلخوانی در فضای مجازی، آغاز بهکار آکادمی سینما- تئاتر سپندار، برگزاری نشستهای علمی ادبیات نمایشی کودک و نوجوان، گسترش فعالیتهای علمی و اجرایی کمپانی سینما- تئاتر سارا، انتشار کتابهای «نمایشنامه پژوهی؛ چکیده مقالات نخستین کنفرانس ملی نمایشنامهپژوهی ایران»، «نمایشگان؛ مجموعه مقالات نخستین کنفرانس ملی نمایشنامهپژوهی ایران» و... گوشهای از فعالیتهای این هلدینگ، در هنرِ نمایش است که تا این لحظه از هیچ حمایتِ دولتی برخوردار نبوده و امیدواریم که در کرشمهی چشمِ حضرتِ دوست مقبول افتد.
انتشارِ سه نمایشنامهی برگزیدهی سیوسومین جشنواره تئاتر استان همدان، در نشر آواهیا (از مراکزِ هلدینگ سپندار) گامِ دیگری از رسالتمان در گسترش ادبیات نمایشی است و با ایدهای که در خانه خلاق و نوآوری سپندار اجرایی شده، برای نخستینبار در تاریخِ ادبیات نمایشی، این آثار در استودیو ارسام (از مراکزِ هلدینگ سپندار) با QR کد رمزگذاری شده و نسخهی صوتیِ این آثار، همراهِ متنِ مکتوب به مخاطب ارائه میشود تا در سرزمینی که رِوایاتِ شفاهی، راهِ کوتاهتری برای رسیدن به مخاطب میپیماند، این گام، رختِ کهنگی را از تنِ نمایشنامه پارسی بهدرآوَرَد و آیینهای در برابر نمایشنامه و نمایشنامهنویس بگیرد تا حتا شاید یکی از نمایشنامهنویسانِ گمنام یا نمایشنامهای فراموش شده، پیشِ چشم بیاید و فریادِ آزادی سردهد!
بر خود واجب میدانم از سرکارخانم ربیعه علیمحمدی، مدیرکل پیشین خانواده و استانداری همدان، و جناب آقای احمدرضا احسانی، مدیرکل پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، برای همراهی بیدریغ در برگزاری سیوسومین جشنواره تئاتر استان همدان سپاسگزاری نمایم.
سپاس ویژهی خود را تقدیمِ دوست گرانقدر و هنرمندِ نازنین، استاد سید محمدجواد کبودرآهنگی، دبیر محترمِ سیوسومین جشنواره تئاتر استان همدان میکنم که در روزگار بلایِ طبیعت و بیماریِ منحوسِ کووید، بذرِ مِهر کاشتند و پرچمِ هنرِ نمایش را در شهرِ همدان افراشتند.
در پایان امیدوارم که نمایش و نمایشنامهنویسی در دنیایِ معاصر، راهی برایِ خاموشیِ صدایِ گلولهها، گفتوگویِ فرهنگها و ادیان و اقوام بگشاید و نمایشنامهنویسانِ ایرانی، پیامِ صلح و نوعدوستیِ ایرانیان را به جهانیان برسانند.
با آرزوی صلحِ پایدار در جهان
دکتر محمد نجاری
مدیرعامل هلدینگ سپندار
پیشگفتارِ سید محمد جواد کبودرآهنگی، دبیر سیوسومین جشنواره تئاتر استان همدان بر نمایشنامه بیوقفه یاغی
سیوسومین جشنواره تئاتر استان همدان بهانهای شد تا به حضورِ دوستِ قدیمی، جناب آقای دکتر محمد نجاری، مدیرعامل محترمِ هلدینگ سپندار برسم. ایشان در دفترِ کارِ زیبایشان، با رویی خوش از بنده استقبال نموده و بیهیچ سخنی، انتشارِ دو نمایشنامهی برترِ جشنواره، به همراه اجرای دو نمایش برگزیده را در تماشاخانه ظفر پذیرفتند و دیگر صحبتی نماند. با خودم گفتم اگر در هرجشنواره، دو نمایشنامهی برتر به چاپ رسیده بود ما اکنون، صاحبِ 66 نمایشنامهی چاپ شده از تئاتر همدان بودیم.
هیاتِ داورانِ جشنواره در نهایت نمایشنامههای بیوقفه یاغی نوشته سجاد طهماسبی از تویسرکان، بساوایی نوشته سعید حسینپور از ملایر و شبِ عید نوشته مهدی شادمانیروشن از همدان را به عنوان متونِ برترِ جشنواره معرفی نمود که اکنون با لطف و مساعدتِ دوست دانشمند و هنرمند، جناب آقای دکتر محمد نجاری و همکاران گرانقدرشان در نشر آواهیا و موسسه فرهنگی هنری سپندار جاودانخرد منتشر میشود. امیدوارم که این امرِ زیبا و مانا، سرلوحهای برای جشنوارههای آتی شود که از تئاتر هیچ نمیمانَد جُز آن فکر و اندیشه و محتوا که در متنِ اثر جاری است.
سید محمدجواد کبودراهنگی
دبیر سیوسومین جشنواره تئاتر استان همدان